top of page

A doua pisică în casă

O pisică schimbă o casă în acasă, spunea cineva… Curioșii vor întreba: dar două pisici?

Ei bine, două pisici ar putea transforma cel puțin pentru început casa în câmp de război. Dar dacă ai decis că îți mai dorești o felină și ești sigur că îi poți oferi un cămin confortabil și afecțiune, reticențele inițiale ale viitoarelor colocatare nu ar trebui să te descurajeze.

Iată ce ar trebui să faci pentru ca „ostilitățile” să dureze cât mai puțin:

1. Asigură-te că atât noua pisică, cât și cea veche sunt sănătoase. Nu este vorba numai despre eventuale boli contagioase, ci și de alte suferințe care pot face o pisică mai puțin dispusă să socializeze.

2. Trebuie să ai așteptări realiste - stăpâna sau stăpânul felin al casei nu va fi încântat de la început să împartă spațiul și atenția cu noua venită. Dacă cele două pisici sunt de sex diferit, sunt șanse mai mari să se accepte reciproc. În cazul acesta este important ca cel puțin una dintre ele să fie castrată, dacă nu vrei să ai și puiuți de pisică în grijă.

3. Pisica nouă trebuie să aibă „zestre” separată: altă litieră, alte boluri pentru apă și pentru mâncare. Astfel, va avea mai puține de împărțit cu veterana casei și deci mai puține motive de conflict.

4. Pisicile trebuie să aibă spații separate unde să se poată retrage. Dacă interacțiunile lor sunt agresive, fiecare va aprecia un locșor retras unde să se poată odihni și liniști. Când se simt pregătite, vor începe să se apropie, familiarizându-se una cu cealaltă. Oricât ți-ai dori să le vezi împrietenindu-se rapid, nu le forța să stea împreună, asta nu va face decât să le sporească agresivitatea.

5. Va trebui să le supraveghezi la început, în special dacă noua pisică este pui, iar cea veche este mai în vârstă. Chiar și pisicile cu un temperament calm pot avea accese neobișnuite de agresivitate.


Chiar dacă măsurile acestea de precauție pot părea puțin complicate, răsplata este pe măsură. Odată încheiată perioada de acomodare, te vei bucura să vezi că pisica ta este mai activă, mai veselă și mai puțin stresată. În special dacă obișnuiai să o lași singură acasă pentru intervale mai lungi, prezența unui companion felin va compensa în mare măsură lipsa ta. Ai putea chiar să constați că pisicile sunt mai cuminți împreună, pentru că își consumă energia în joacă și nu mai sunt interesate să distrugă lucruri prin casă. Mai mult, pe termen lung, interacțiunea socială le crește pisicilor speranța de viață și calitatea vieții. Putem conchide deci că și animalele de companie au nevoie de … companie, iar să le-o oferi este unul dintre cele mai bune lucruri pe care îl poți face pentru ele.





CELE MAI CITITE ARTICOLE
TAGURI
URMĂRIȚI-NE
  • Facebook - CityCats
bottom of page