De ce dorm pisicile atât de mult?
- CityCATS
- 24 feb.
- 4 min de citit
Pisicile sunt cunoscute pentru faptul că dorm mult, iar acest comportament face parte din natura lor.
Poate te-ai întrebat vreodată dacă e normal să petreacă atât de mult timp dormind...Raspunsul este DA! În general, pisicile pot dormi între 12 și 16 ore pe zi, iar unele chiar mai mult, în special cele vârstnice sau cu un stil de viață mai sedentar.

Dar de ce petrec atâtea ore dormind? Iată câteva motive:
Instinctul de prădător: Pisicile sunt prădători de tipul „vânătorilor de ambuscadă”, ceea ce înseamnă că ele sunt active în intervale scurte, dar intense. În sălbăticie vânătoarea necesită multă energie, urmată de perioade de odihnă pentru a se recupera. Chiar și pisicile domestice, care nu trebuie să vâneze pentru hrană, păstrează acest comportament instinctiv.
Faza de somn adânc: Pisicile au cicluri de somn diferite față de oameni. Ele petrec o mare parte din timp în somn REM (rapid eye movement), care este esențial pentru refacerea corpului și a minții. Deși pot părea adormite mult timp, ele sunt de fapt foarte vigilente în timpul somnului lor.
Economisirea energiei: Felinele dorm mult și pentru a economisi energie. Acestea își conservă energia pentru momentele în care trebuie să fie alerte și active. De exemplu, după o sesiune de joacă cu tine, vor avea nevoie de un somn mai lung pentru a-și recupera energia.
Somnul ca modalitate de adaptare: Pisicile sunt animale nocturne și, deși multe dintre ele se adaptează la programul stăpânilor lor, ele pot fi mai active noaptea. Acest comportament este asociat cu strămoșii lor sălbatici care vânau mai ales la apusul și răsăritul soarelui.
Pisicile, în special în primele luni de viață și cele mai în vârstă, pot dormi chiar și 18 ore pe zi, iar acest comportament este complet normal pentru ele. Somnul este esențial pentru sănătatea lor, având un rol important în dezvoltarea fizică și mentală, în cazul pisicilor mici, și în menținerea unui echilibru în organism, în cazul celor mai vârstnice.

În primele luni de viață, pisicuțele sunt într-o perioadă de creștere rapidă, iar somnul profund le ajută să conserve energia necesară pentru dezvoltarea oaselor, mușchilor și a sistemului nervos. De asemenea, în această perioadă, ele se află într-un stadiu de învățare și asimilare a informațiilor, iar somnul joacă un rol important în consolidarea memoriei și a abilităților motorii. Somnul frecvent le ajută și să facă față ritmului alert al descoperirii mediului înconjurător, care poate fi destul de solicitant.
La pisicile mai în vârstă, somnul adânc este o consecință a unei energii mai scăzute și a unei activități fizice mai reduse. Pe măsură ce pisica îmbătrânește, metabolismul său încetinește, iar necesitatea de a dormi mai mult pentru a-și recupera energia devine mai evidentă.
În plus, somnul poate fi și o formă de gestionare a disconfortului, deoarece multe pisici senioare pot experimenta dureri articulare sau alte afecțiuni care le afectează mobilitatea.
Indiferent de vârstă, somnul pisicii este diferit față de somnul oamenilor, fiind împărțit în perioade de somn profund și somn ușor, cu treziri frecvente. Acest comportament le ajută să fie alerte și pregătite pentru eventuale pericole, având în vedere natura lor de prădători.
Pisicile dorm noaptea?
Rutina de somn a felinelor este fix pe dos față de a noastră. Programul lor obișnuit de somn este pe parcursul zilei, iar noaptea desfășoară diferite activități: plictiseală la bază, ,,concert’’ pentru primit gustări, puseu de energie care trebuie consumat, ori mai rar, disconfort. Depinde și de vârsta pisicii, de exemplu când sunt mici, plânsul este modul de comunicare cu mămica lor pentru hrană sau pentru a semnala că le supără ceva.
În cazul felinelor adulte, acestea pot mieuna noaptea pentru a obține atenția ta. O sesiune de joacă mai intensă înainte de culcare, poate ajuta la descărcarea energiei acumulate pe timpul zilei. Astfel șansele să te lase să dormi în voie sunt mai mari.
Locuri preferate
În funcție de sezon, prezență umană ori alți factori, pisicile preferă să doarmă în cele mai neobișnuite locuri:
Pe mașina de spălat în timp ce aceasta funcționează, ori în cuvă când ușa e deschisă;
Tolăneală pe blatul de bucătărie sau în chiuvetă;
Calorifer, în special când este fierbinte;
Dulapuri sau alte obiecte de mobilier considerate interesante și care le conferă o vedere panoramică;
În vârful patului, pe tine, doar emani căldură și ești moale;
Cușcă CityCATS Pervazul geamului sau al balconului, soare să fie;
Cușca specială pentru pisici, montată pe tâmplărie sau plase de protecție montate la perete, ce îi asigură un spațiu confortabil și sigur la aer curat;
Utilizează propriul culcuș, amenajat/cumpărat de tine când simte nevoia să se retragă.
Somnul și sănătatea pisicilor: Este important să înțelegem că somnul este esențial pentru sănătatea pisicilor. Un somn de calitate ajută pisicile să-și mențină sănătatea fizică și mentală, să prevină stresul și să îmbunătățească performanțele lor în activitățile cotidiene, cum ar fi joaca sau vânatul prin casă.
Dacă o pisică doarme mult mai mult decât este obișnuit sau pare letargică într-un mod care este diferit de comportamentul său normal, ar putea fi semnul unei probleme de sănătate, cum ar fi o infecție sau o boală, iar consultarea unui medic veterinar este recomandată.
În concluzie, pisica doarme mult, e normal!😊
Comments